Categories Nieuws Artikelen

Ministeries bekend met ‘systeemfouten’ rond asiel

Tot op ministerieel directieniveau was bekend dat er kinken zaten in de manier waarop de overheid omgaat met vreemdelingen en asielzoekers. Dat bleek woensdag in de Tweede Kamer, waar een hoorzitting plaatsvond naar aanleiding van de zelfmoord van de Russische oppositieactivist Aleksandr Dolmatov. Die hing zichzelf in januari op in een detentiecentrum in Rotterdam.

De Inspectie Veiligheid en Justitie kwam vrijdag met een rapport, waaruit bleek dat de overheid op bijna alle punten fouten heeft gemaakt. Hoofd van de inspectie Gert-Jan Bos zei woensdag dat er ook ‘systeemfouten’ zijn in de keten.


Die waren ook in de top van betrokken ministeries bekend.

Zo komt het voor dat een vinkje ontbreekt op het formulier van een asielzoeker dat aangeeft dat hij rechtmatig in Nederland is. Doordat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dit vinkje niet zette werd ten onrechte aangenomen dat Dolmatov het land moest verlaten. Er liep echter nog een hoger beroep tegen de negatieve beschikking van de IND.

Donderdag moet verantwoordelijk staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) zich in de Kamer verantwoorden. Hierbij staat zijn aanblijven op het spel. Teeven heeft tot nu toe gezegd niet te willen opstappen, maar zijn lot is in handen van het parlement, die uitleg van hem eist. De jongerenorganisaties van PvdA, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren kwamen woensdag met een gezamenlijke verklaring waarin ze eisen dat Teeven vertrekt.

17 april 2013, 12:50
©Demet TV