AIVD claimt verijdelen aanslag Al-Qaida in Europa

De AIVD heeft voorkomen dat drie terroristen van Al-Qaida een aanslag in Europa konden plegen. De inlichtingendienst leverde eind vorig jaar belangrijke informatie aan collegadiensten in het buitenland die leidde tot de aanhouding van het drietal, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) in een Kamerbrief die eerder deze maand naar de Kamer is gestuurd.

Verdere details over de aanhoudingen wil een woordvoerder van de minister niet geven, omdat de bronnen van de AIVD dan in gevaar zouden kunnen komen. Hij verwijst naar de Kamerbrief.

Daarin schrijft de minister verder dat het aantal Nederlanders dat zich aansluit bij jihadistisch-terroristische netwerken in onder meer Pakistan, Somalië en Syrië de afgelopen tijd is toegenomen van enkelen naar tientallen.


Ook zouden Nederlanders binnen die netwerken een steeds ‘prominentere’ plaats innemen.

Nederlandse strijders zouden vooral een probleem zijn voor de landen waar zij actief zijn, maar de minister wijst erop dat zij ook in Europa kunnen toeslaan. Vorige maand verhoogde Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof het dreigingsniveau terrorisme naar substantieel. Door een toegenomen aantal jihadreizigers naar Syrië zou de kans op een aanslag in Nederland zijn toegenomen.

De AIVD wil volgens Plasterk meer zicht krijgen op Nederlanders die naar verdachte landen reizen. Zo moet worden voorkomen dat zij een aanslag in Nederland of een ander land plegen.

 

17 april 2013, 14:17
©Demet TV