Ombudsman geïrriteerd over asielbeleid

Nationale Ombudsman Alexander Brenninkmeijer heeft meermaals gewezen op problemen met vreemdelingendetentie, maar zijn zorgen vonden nooit weerklank. Dat zei hij woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de zelfmoord van de Russische oppositieacitivist Aleksandr Dolmatov. Brenninkmeijer deed weinig moeite om zijn irritatie over de gang van zaken te verbloemen.


De ombudsman heeft de afgelopen jaren meerdere onderzoeken uitgevoerd naar de gevolgen van het opsluiten van asielzoekers. Daaruit bleek dat dit ernstige gevolgen heeft voor de psychische gesteldheid van de asielzoeker.
 
“Ik heb vaak aangeklopt bij toenmalig minister voor Asiel Gerd Leers”, zei Brenninkmeijer. “Steeds werd ik met een kluitje in het riet gestuurd.” Leers (CDA) zou zelfs tegen Brenninkmeijer hebben gezegd dat hij slechts ‘irritatie opriep’.
 
Ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) leken de urgentie niet te voelen. Zij maakten zich volgens Brenninkmeijer vooral zorgen over de ‘aanzuigende werking’ die het versoepelen het beleid ten aanzien van asielzoekers zou hebben.
 
Teeven moet zich donderdag in de Tweede Kamer verantwoorden voor de zaak-Dolmatov. In een vrijdag verschenen rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie wordt een snoeihard oordeel geveld over het handelen van de overheid. Zo werd hij onterecht in een detentiecentrum in Rotterdam gezet. Daar hing hij zichzelf op.
 
Advocaat Marq Wijngaarden, die Dolmatov bijstond in zijn asielprocedure, zei dat de familie van de Russische activist nog veel vragen heeft bij het rapport. “Ze vinden het erg pijnlijk dat er tijdens de detentie geen rechtshulp is geweest”, zei de raadsman. De moeder van Dolmatov vindt het daarnaast ‘buitengewoon ongepast’ dat toen zij werd ingelicht over het rapport, ook werd geprobeerd om een schadevergoeding rond te krijgen.
 

17 april 2013, 16:03
© [Copyright 2013 Demet TV]