Categories Nieuws Artikelen

117 incidenten bij moskeeën in vijf jaar

 

Bij moskeeën in Nederland hebben tussen 2005 en 2010 117 islamofobe incidenten plaatsgevonden. Het ging om bekladding, brandstichting, vernielingen en acties als het achterlaten van een varkenskop. Dat meldt het VPRO-radioprogramma Argos op basis van een onderzoek naar islamofobie dat Ineke van der Valk deed in opdracht van het Euro Mediterraan Centrum voor Migratie en Ontwikkeling (Emcemo).

51 incidenten vonden plaats in kleine of middelgrote gemeenten, terwijl hier vaak maar één moskee staat. Bij 99 van de 117 incidenten bleven de daders onbekend. In de Verenigde Staten waren er in dezelfde periode van vijf jaar 42 incidenten bij moskeeën.

Het afgelopen jaar zijn er bij het Meldpunt Discriminatie Internet 290 meldingen van islamofobe uitingen gemeld. Dat is negentien procent van het totale aantal meldingen van discriminatie op internet.

30 december 2011, 15:22
© Novum