Moszkowicz wacht spannende dag

Bram Moszkowicz beleeft maandag misschien wel de belangrijkste dag van zijn carrière. Om 16.00 uur hoort hij in de rechtbank van Den Bosch of hij voor het leven uit zijn ambt wordt gezet. Besluit het Hof van Discipline hem voorgoed van het tableau te schrappen dan verliest Nederland een van de meest kleurrijke strafpleiters.
 
Moszkowicz werd op 26 juni 1960 geboren als jongste zoon van de bekende advocaat Max Moszkowicz. Samen met zijn vader en zijn broers David en Max Jr. vormt hij een maatschap met kantoren in Amsterdam en Maastricht.


Net als zijn vader heeft Bram Moszkowicz een neusje voor publiciteit en een eloquente en messcherpe stijl van pleiten. Hij vestigt in de jaren tachtig zijn naam met de verdediging van Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder en de Surinaamse legerleider Desi Bouterse. Met laatstgenoemde wordt hij dansend gefilmd, wat hem op veel kritiek komt te staan.
 
Ook de verdediging van vastgoedmagnaat Willem Endstra en Willem Holleeder veroorzaken controverse. Toenmalig hoofdredacteur van Quote Jort Kelder vindt het onbestaanbaar dat Moszkowicz van beide mannen de advocaat is, aangezien Holleeder Endstra afperste. Kelder noemt Moszkowicz een ‘maffiamaatje’, waarna de advocaat naar de rechter stapt. Begin 2007 legt Moszkowicz de verdediging van Holleeder neer.
 
Beroemdheden als Patty Brard, Geert Wilders en Robin van Persie laten zich bijstaan door Moszkowicz. Daarnaast weten ook de televisiecamera’s hem te vinden. Al jaren schuift hij aan bij RTL Boulevard en ook in praatprogramma’s als Pauw en Witteman en De Wereld Draait door is de advocaat geregeld te gast.
 
In 2006 presenteert hij een talentenjacht voor jong advocaten voor de AVRO. De winnares zal later de vriendin van Moszkowicz worden. Daarna krijgt hij een relatie met presentatrice Eva Jinek. In oktober vorig jaar strandt deze romance.
 
Die maand legt de Raad van Discipline hem ook de zwaarste sanctie op die mogelijk is. De Orde van Advocaten had een schorsing van een jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk tegen hem geëist, maar de Raad van Discipline oordeelt dat Moszkowicz zijn vak niet meer mag uitoefenen.
 
De advocaat gaat in hoger beroep en belooft zijn leven te beteren. Hij gaat verplichte bijscholingscursussen volgen, wil zijn administratie transparanter maken en belooft geen grote bedragen in contant geld meer aan te nemen.
 
NRC Handelsblad schreef zaterdag dat hij geen enkele belofte is nagekomen. De klagers in de tuchtzaak die geld van Moszkowicz terug willen krijgen beweren dat nog niet ontvangen te hebben.
 
Deken van de orde van advocaten in Amsterdam Germ Kemper zei in de krant dat Moszkowicz nog steeds geen redelijke financiële verantwoording van zijn praktijk kan geven. Sinds september is volgens hem geen enkele vooruitgang geboekt. Vorige week bleek al dat Moszkowicz geen nieuwe jaarrekeningen bij de Kamer van Koophandel heeft ingeleverd. De laatste stamt uit 2007.
 
“Mijn lot is in uw handen”, sprak de strafpleiter in februari deemoedig tegen het Hof van Discipline in Den Bosch. Vorige week zei Moszkowicz dat hij weinig vertrouwen heeft in een goede afloop. Als zijn voorgevoel bewaarheid wordt komt er een einde aan een veelbewogen carrière als jurist die door velen gehaat, maar door minstens zo velen bewonderd werd.
 
De kans dat Moszkowicz lang buiten de schijnwerpers blijft lijkt hoe dan ook klein. Hij heeft al eerder aangegeven ambities te hebben om een eigen show op televisie te krijgen en heeft ook al een boek aangekondigd.

22 april 2013, 09:39
© [Copyright 2013 Novum]