‘Bulgaarse bendes frauderen met toeslagen’

Bendes van Bulgaren lichten in Nederland op grote schaal de boel op met onterecht aangevraagde toeslagen en uitkeringen. Dat stelt RTL Nieuws zondag, onder meer op basis van een intern rapport van de Rotterdamse recherche uit 2012. De criminelen zouden landgenoten zich als spookburger laten inschrijven bij gemeenten en vervolgens op hun naam uitkeringen aanvragen.


De bendes die zich toeleggen op de toeslagfraude hielden zich volgens de politie eerder bezig met mensenhandel, zo meldt de nieuwsrubriek. Aan de nieuwe vorm van fraude zou meer te verdienen zijn. De bedragen per persoon zouden kunnen oplopen tot tienduizend euro. Het totale fraudebedrag is onbekend, al zou een van de verdachten volgens de politie bussen hebben willen huren om meer landgenoten te kunnen aanvoeren.

De katvangers zouden zich met hun paspoort en een vals huurcontract melden bij de gemeente. Na inschrijving krijgen ze een burgerservicenummer en een officieel adres. Hiervoor krijgen ze van de bende een vergoeding, waarna ze weer vertrekken. De bende maakt vervolgens een DigiD aan met de gegevens en regelt met terugwerkende kracht huur- en zorgtoeslag.

De Belastingdienst betaalt volgens RTL meteen uit. Vaak gaat het om bedragen van zes- tot achtduizend euro per persoon. Controle vindt pas achteraf plaats. Het fraudebedrag kan verder oplopen doordat ook abonnementen worden afgesloten voor dure telefoons. Eerst wordt daar veel mee gebeld. Als de telefoons worden afgesloten omdat de rekening niet wordt betaald, worden de toestellen verkocht.

Volgens RTL vermoedt de Rotterdamse recherche dat de fraude wordt gepleegd door meerdere bendes in meerdere steden. Bronnen bevestigen volgens RTL dat dergelijke fraude in toenemende mate voorkomt. Ook Simon Rijsdijk van de Nederlandse Vereniging Voor Burgerzaken herkent de aanpak. Hij zegt tegen de nieuwsrubriek dat het in meerdere steden speelt.

De politie in Rotterdam wil het verhaal van RTL zondag desgevraagd niet bevestigen.

2013-04-21 15:10
Demet TV