Jaarwisseling verloopt met gebruikelijk rumoer

De jaarwisseling verloopt tot nu toe met de gebruikelijke kwajongensstreken. Politiekorpsen in het hele land laten weten dat de avond ‘beheersbaar’ verloopt.

In de Haagse wijk Ypenburg werd de ME ingezet om de rust terug te krijgen. Volgens de politie is de ME door de straten gereden en is enkele bewoners gevraagd naar binnen te gaan.

In Den Haag zijn mensen verder vooral aangehouden voor vernielingen. Zo werden containers vernield, maar ook werd iemand aangehouden omdat hij een toezichtscamera van de politie vernielde. Een ander werd aangehouden toen hij dit probeerde. Ook iemand die vuurwerk naar agenten gooide mag het nieuwe jaar in een politiecel beginnen.

Een politiewoordvoerder in Amsterdam vindt het verloop van de nacht vergelijkbaar met andere jaren. “We hebben wat aanhoudingen voor bijvoorbeeld openbare dronkenschap, vernielingen en opstootjes.” In Rotterdam werden twintig mensen aangehouden voor het afsteken van illegaal vuurwerk, mishandeling en belediging.

In Utrecht houden meerdere autobranden de hulpdiensten bezig. In het hele land worden brandjes in onder meer auto’s en containers gemeld. De brandweer in Flevoland heeft het vooral druk met containerbranden, maar noemt het verder ‘betrekkelijk rustig’. In Noord-Brabant worden de nodige brandjes en vreugdevuren geblust, maar is het relatief rustig.

Ook bij Veen, waar een groot vreugdevuur in het verleden regelmatig problemen gaf, hebben zich nog geen grote problemen voorgedaan. “De ervaring leert dat het meestal pas vanaf 02.00 uur lastig wordt, wanneer de mensen dronken naar huis gaan”, zegt een politiewoordvoerder.

Bij de politie Gelderland-Zuid zijn ook nog geen opvallende meldingen binnengekomen. Wel zijn al vier mensen met verwondingen naar een ziekenhuis afgevoerd. De aard van de verwondingen is niet bekend. Twee jaarwisselingen geleden braken in Culemborg rellen uit tussen Molukse en Marokkaanse buurtbewoners, maar dit jaar lijkt daar net als vorig jaar geen sprake van te zijn. In Cuijk raakte een 11-jarige jongen gewond. De politie stelt dat dit mogelijk door vuurwerk of een vuurwapen komt en roept getuigen op contact op te nemen. In het Zeeuwse Vlissingen werden vijf jongens met molotov-cocktails aangehouden.

01 januari 2012, 02:09
© Novum