Categories Nieuws Artikelen

Verdachte dreiging Leiden zat zondag al vast

De jongen die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dreiging in Leiden is zondagavond al opgepakt. Dat zegt een politiewoordvoerder dinsdag.

De Leidse scholen bleven maandag dicht in verband met de dreiging van een schietpartij. Iemand had zondag op internet aangekondigd een leraar in Leiden en ‘zo veel mogelijk leerlingen’ neer te schieten. Omdat hij geen school noemde, besloten de autoriteiten alle middelbare en mbo-scholen uit voorzorg dicht te houden.

Dat er al een verdachte vastzat, was voor de autoriteiten geen aanleiding om af te zien van de sluiting. Het staat nog niet vast dat de jongen degene is die achter het dreigement zat, laat de politiewoordvoerder weten.

De gemeente Leiden neemt het bericht minder serieus, zei burgemeester Henri Lenferink dinsdagochtend tegen de NOS. Hij wees erop dat in gevallen die wel serieus moeten worden genomen altijd een specifieke school werd aangewezen. Ook zou dit geval van serieuze gevallen afwijken omdat niet duidelijk is waarom de dader zo boos of gefrustreerd is. “De aanleiding voor zijn dreigement is onduidelijk.”

Dinsdag zijn de scholen weer opengegaan.


Wel worden ze nog bewaakt door agenten in kogelwerende vesten.

De verdachte werd in oktober 2011 weggestuurd van The British School in Voorschoten. Die school heeft volgens de politie geen gevaar gelopen.

De jongen volgt nu een traject voor vrijwillige hulpverlening van Jeugdzorg, bevestigt een woordvoerder. “Dat traject is voor jongeren met zwaardere problemen, maar ook voor jongeren die kattenkwaad uithalen.”

Het volgen van zo’n traject kan worden opgelegd na een veroordeling. “Maar daar is hier geen sprake van.” Ook kan zo’n traject worden geadviseerd als iemand bijvoorbeeld van school wordt gestuurd. De woordvoerder wil niet zeggen wat voor de verdachte de aanleiding was om het traject te volgen.

23 april 2013, 09:40
©Demet TV