Categories Nieuws Artikelen

Twee arrestaties voor toeslagenfraude met Bulgaren

Twee mannen zijn maandag aangehouden voor fraude met toeslagen voor Bulgaren. De fiscale opsporingsdienst FIOD vermoedt dat zij stelselmatig Bulgaren inschreven op een adres in Nederland en vervolgens op hun naam huur- en zorgtoeslagen aanvroegen. Het geld werd gestort op rekeningen waar de mannen van 39 en 36 jaar uit Capelle aan den IJssel en Rotterdam ook bij konden.


Een bedrijfspand in Rotterdam en woningen in de havenstad en Capelle aan den IJssel werden doorzocht. De FIOD nam administratie, bankpassen en contant geld in beslag.
 
KRO Brandpunt en RTL Nieuws berichtten zondag al over bendes van Bulgaren. Die zouden in Nederland op grote schaal de boel oplichten met het onterecht aanvragen van toeslagen en uitkeringen. Ze zouden zelfs reizen naar Nederland organiseren om de fraude te regelen.
 
Tientallen inwoners van het dorp Ivanski zouden zo’n reis al hebben ondernomen. In Nederland lieten ze zich inschrijven in Dordrecht, Rotterdam of Tiel op een adres dat op naam van de organisatie staat. Vervolgens openden ze een bankrekening om de toeslagen op te laten storten.
 
Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zei in een reactie dat hij de wet wil aanscherpen. Toeslagen moeten volgens hem pas worden uitgekeerd als is gebleken dat de aanvrager er ook echt recht op heeft. Nu wordt die na een oppervlakkige controle uitgekeerd en zou pas maanden later een echt stevige controle plaatsvinden.

23 april 2013, 13:02
© [Copyright 2013 Novum]