‘Bulgarenfraude wel aan de kaak gesteld’

Medewerkers van de Belastingdienst voelen zich niet serieus genomen door staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). Ze probeerden in tegenstelling tot eerdere berichten al eerder de grootschalige toeslagenfraude door Bulgaren aan de kaak te stellen maar er werd niet naar hen geluisterd. Dat stelt Abvakabo FNV dinsdag.
 
“Zowel de medewerkers als wij hebben deze manier van fraude al veel eerder gesignaleerd”, zegt bestuurder Mieke van Vliet in een verklaring. RTL Nieuws berichtte maandagavond ook al dat de Belastingdienst op de hoogte was maar dat Weekers niet op de hoogte was gesteld. Volgens Van Vliet zijn er zelfs twee rapporten aan gewijd.


“Nu komt er een schandaal, wat wordt uitgemeten in RTL Nieuws en Brandpunt, en schiet Weekers ineens in de actiemodus. Het frustreert de belastingmedewerkers dat hun vakmanschap niet serieus wordt genomen”, aldus Van Vliet.
 
Weekers reageerde zondag geschrokken op de berichten over fraude. Hij stelde in een reactie dat de regels aangescherpt moeten worden nu blijkt dat op grote schaal is gefraudeerd met onterecht aangevraagde toeslagen en uitkeringen. Zorg- of bijvoorbeeld huurtoeslagen moeten pas worden uitgekeerd nadat is gebleken dat de aanvrager er ook echt recht op heeft, aldus de staatssecretaris.
 
Eerder dinsdag werd duidelijk dat maandag twee mannen zijn aangehouden voor de fraude. De fiscale opsporingsdienst FIOD vermoedt dat zij stelselmatig Bulgaren inschreven op een adres in Nederland en vervolgens op hun naam huur- en zorgtoeslagen aanvroegen.

23 april 2013, 20:30
© [Copyright 2013 Novum]