PvdA-prominenten in opstand over illegalen

Een reeks partijafdelingen en prominenten van de PvdA komt in opstand tegen het kabinetsplan om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen. Zij vragen partijleider Diederik Samsom het regeerakkoord open te breken, schrijft de Volkskrant woensdag. Een petitie tegen het kabinetsplan is inmiddels ondertekend door onder anderen oud-minister Jan Pronk en Hedy d’Ancona, oud-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven en de raadsfracties van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht.


Het fundamentele partijbeginsel van ‘het recht op een fatsoenlijk bestaan’ moet volgens een motie van de afdeling Den Haag in ere worden hersteld. De motie wordt ondersteund door duizenden gewone leden, wethouders, burgemeesters, afdelingen en de Jonge Socialisten. Op het partijcongres van aanstaande zaterdag vragen zij Samsom om zich te bezinnen.
 
“Er wordt grote afbreuk gedaan aan de geloofwaardigheid van onze partij indien we onze beginselen, principes, waardene n idealen als sociaal-democraten zouden verloochenen door mee te werken aan het strafbaar stellen van illegaal verblijf”, citeert de krant de motie. het partijbestuur onder leiding van Hans Spekman is volgens de krant niet van plan te zwichten. Hij wil zich aan de afspraken met de VVD houden. In ruil voor de strafbaarstelling van illegaliteit kreeg de PvdA er het kinderpardon voor minderjarige asielzoekers voor terug.
 
“Dit ligt ook het partijbestuur en de fracties zwaar op de maag. Desalniettemin geldt dat wij staan voor deze afspraak uit het regeerakkoord”, staat volgens de krant in een stemadvies van het partijbestuur aan het congres. De Tweede Kamerfractie zou ook geen ruimte zien om te bewegen. Voorzitter van de Jonge Socialisten Toon Geenen wijst er in de krant op dat de PvdA de VVD uit de brand hielp toen er ophef was over de inkomensafhankelijke zorgpremies. “Dat regeerakkoord wordt om de haverklap opengebroken.”

24 april 2013, 08:10
© [Copyright 2013 Novum]