Nederland tweede op Europese fileranglijst

Nederland staat binnen Europa op de tweede plaats op de lijst met landen met de meeste files. Het aantal files in Nederland is vorig jaar wel met vijftien procent gedaald. Nederlandse Automobilisten staan gemiddeld 52 uur per jaar vast, meldt leverancier van verkeersinformatie Inrix woensdag.
 
België staat op de eerste plaats. Daar stonden automobilisten gemiddeld negen uur langer in de file dan in Nederland. Rotterdam is het op drie na drukste stedelijke gebied in Europa. Daar stonden automobilisten vorig jaar 71 uur in de file. Daarna volgt in Nederland Utrecht, waar automobilisten 61 uur vast stonden.


De daling van het aantal files in Nederland blijf achter bij de daling van achttien procent in Europa. Door de stijgende werkloosheid en de hoge brandstofprijzen loopt het aantal files terug. Dit jaar wordt in Nederland een verdere daling, van 26 procent, verwacht.
 
Inrix ziet een duidelijk verband tussen de economische crisis en files. Waar de crisis harder toeslaat, is de daling van het aantal files het grootst. Overal in Europa nam het aantal files toe, behalve in Luxemburg. Daar steeg het aantal files met 29 procent. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Luxemburg erg klein is, waardoor afwijkende schommelingen zich sneller voordoen.

24 april 2013, 08:53
© [Copyright 2013 Novum]