Cyberaanval legt DigiD plat

DigiD is sinds dinsdagavond niet of moeilijk te gebruiken door een cyberaanval. Daardoor kan het inloggen op websites van overheidsdiensten problemen opleveren. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag. Het ministerie bezweert dat persoonlijke gegevens van DigiD-gebruikers niet zijn gekraakt.
 
Het gaat om een zogenoemde DDoS-aanval, waar verschillende banken de afgelopen tijd ook mee te maken kregen. Bij zo’n aanval wordt een internetsite bestookt met extreem veel dataverkeer. De beveiliging van de site is dan zo druk met het tegenhouden van dit ongewenste verkeer dat ook de gewone bezoekers er niet of nauwelijks doorheen komen.


“Een DDoS aanval is te vergelijken met het ouderwetse belletje-trekken met een luciferhoutje tussen de bel. De bel gaat continu over, maar de deur blijft dicht. Inbrekers blijven gelukkig buiten, gewone bezoekers helaas ook”, omschrijft Binnenlandse Zaken de aanval.
 
Persoonlijke gegevens van gebruikers blijven geheim, want de aanvallers krijgen geen toegang tot het DigiD-systeem, aldus het ministerie. “Van een hack in het systeem is geen sprake.”
 
Wie er achter de aanval zitten, is nog onbekend. Het Nationaal Cyber Security Centrum is op de hoogte gesteld van de aanval.

24 april 2013, 10:42
© [Copyright 2013 Novum]