Kabinet zwijgt over belastingontwijking Oranjes

Het kabinet blijft zwijgen over de constructies die leden van het koningshuis gebruiken om belasting te ontwijken. In antwoorden op vragen van Eerste Kamerlid voor de Partij voor de Dieren Niko Koffeman laat premier Mark Rutte (VVD) weten dat de ‘wettelijke bescherming van de persoonlijke levenssfeer’ voor leden van het Koninklijk Huis niet verschilt van die van andere belastingplichtigen.


Vorige maand maakte de Volkskrant bekend dat prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven via een fiscale constructie de erfbelasting voor hun kinderen laag houden. Ze zouden hun vermogen onderbrengen in stichtingen waardoor ze minder hoeven af te dragen aan de fiscus.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers zei toen in een reactie dat het een privézaak betreft. Belastingontwijking is, in tegenstelling tot belastingontduiking, niet verboden. En de wet geldt voor iedereen, onderstreepte hij.

Rutte schrijft nu dat er ‘geen reden is om wijziging te brengen in de wettelijke regeling van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer’. “Het enkele feit dat er publicaties plaatsvinden over belastingheffing bij belastingplichtigen die behoren tot het koninklijk huis doet hieraan niet af.”

2013-05-14 11:58