Drugstoeristen Maastricht mogelijk toch weer welkom

Burgemeester van Maastricht Onno Hoes sluit niet uit dat drugstoeristen uit het buitenland binnenkort toch weer terecht kunnen in de coffeeshops in de stad. Vanwege een gebrek aan politieagenten kan hij niet overal handhaven, zei hij in gesprek met de regionale omroep L1.


Hoes zegt meer agenten nodig te hebben om coffeeshops te kunnen sluiten en tegelijkertijd de overlast op straat tegen te gaan. Met de huidige capaciteit ‘komt hij niet lang weg’, aldus de burgemeester. Volgens hem staat hij voor een dilemma. “De stad heeft recht op veiligheid op straat. Kan ik dat creëren door coffeeshops met rust te laten”, vraagt Hoes zich af.

De burgemeester worstelt verder met het feit dat hij in de afgelopen week al heeft opgetreden tegen drie coffeeshops. “Als we de andere coffeeshops nu ongemoeid laten, zegt de rechter misschien dat we met twee maten meten”, aldus Hoes.

De coffeeshops in Maastricht verkopen sinds begin mei weer wiet aan drugstoeristen, terwijl dit eigenlijk niet is toegestaan. De shops besloten daartoe naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank over de sluiting van coffeeshop Easy Going. Hoes had volgens de rechter de zaak niet dicht mogen gooien omdat hij niet goed kon onderbouwen waarom dat nodig was.

2013-05-17 07:32, © Demet TV