‘Tandartsbezoek gemiddeld tien procent duurder’

Een bezoek aan de tandarts is flink duurder geworden nu tandartsen zelf mogen bepalen wat ze voor een vulling of kroon rekenen. Sommige tandartsen hebben hun tarieven met dertig procent opgeschroefd. Gemiddeld stijgen de tarieven tien procent, blijkt uit een analyse van zorgverzekeraar VGZ.

De zorgverzekeraar vergeleek de nieuwe tarievenlijsten van tweehonderd praktijken. VGZ zegt zich ernstige zorgen te maken en de prijsstijgingen onacceptabel te vinden. “Als deze signalen zich doorzetten bij andere tandartspraktijken zal er sprake zijn van een kostenstijging in de tandartsenzorg van twintig miljoen euro”, zegt een woordvoerder van VGZ. “Maar er zijn zevenduizend praktijken dus we hebben nog heel wat tarieven te analyseren.”

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is ook bezorgd over de uitkomsten. De federatie vindt dat het experiment te vroeg komt, omdat veel tandartsen hun tarieven niet op een website hebben staan en patiënten daarom geen vergelijking kunnen maken. De NPCF is een meldactie gestart om te inventariseren wat de ervaringen zijn met de invoering van de vrije prijzen in de mondzorg.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil door het vrijgeven van de tarieven de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de tandartszorg verbeteren.

03 januari 2012, 10:58
© Novum