Rutte: politie komt wel in shariawijk

Premier Mark Rutte (VVD) waarschuwt voor overhaaste conclusies over de zogenoemde shariawijk in Den Haag. In zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad zei hij de zaak absoluut niet te willen bagatelliseren, maar tegelijkertijd moet de situatie ook niet overdreven worden, vindt hij.

Zaterdag schreef dagblad Trouw dat orthodoxe moslims in een deel van de Schilderwijk hun leefregels opleggen aan andere buurtbewoners. Ook zou de politie geen grip meer hebben op de wijk.


Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) bracht dinsdag een bezoek aan de wijk, net als PVV-leider Geert Wilders. Asscher zei vrijdag dat het een ‘hele lastige buurt met serieuze problemen’ is, maar de islamitische wetgeving is er niet van kracht. “De sharia heerst daar niet. Maar het kan niet zo zijn dat mensen hun geloofsregels opleggen aan anderen.”

Rutte voegde zich bij de woorden van Asscher. “We accepteren niet dat er delen van Nederland zijn waar de politie niet komt. Maar dat is ook niet het geval in die wijk”, zei hij. “Verder mag iedereen elk geloof aanhangen. Maar nooit mag die dit opdringen aan anderen.”

2013-05-24 16:20