Categories Nieuws Artikelen

Zware criminelen mogelijk levenslang onder toezicht

Zware criminelen en tbs’ers die terugkeren in de maatschappij komen langer onder toezicht te staan. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) waarmee het kabinet vrijdag heeft ingesteld. Teeven kondigde de maatregelen al eerder aan.

De bewindsman wil met de wet voorkomen dat plegers van zware gewelds- en zedendelicten opnieuw in de fout gaan. Voortaan kan dan meteen worden ingegrepen. De rechter kan het toezicht voor twee, drie, vier of vijf jaar opleggen. De maatregel kan telkens worden verlengd, zodat de criminelen in het uiterste geval voor de rest van hun leven onder toezicht staan.


Het toezicht kan bijvoorbeeld bestaan uit een verbod om drugs of alcohol te gebruiken, een plicht om zich onder behandeling te stellen of een verbod om een bepaald soort vrijwilligerswerk te verrichten. Ook een gebiedsverbod en meldplicht behoren tot de mogelijkheden.

De bewindsman gaat het verder mogelijk maken dat ook ex-tbs’ers langer onder toezicht komen te staan. Nu duurt de dwangverpleging nog maximaal negen jaar, maar het kabinet schrapt die termijn. Voortaan kunnen rechters het toezicht na negen jaar steeds jaarlijks of tweejaarlijks verlengen als blijkt dat de kans op recidive onvoldoende is afgenomen.

2013-05-24 16:15