Laagopgeleide jongere kampt vaakst met burn-out

Een op de zes laagopgeleide werknemers tussen de 26 en 30 jaar heeft burn-outklachten. Gemiddeld in die leeftijdscategorie is dat een op de acht werknemers. Dat concludeert TNO op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden.

TNO stelt vast dat een burn-out niet alleen speelt bij ‘psychisch zwaar’ werk of bij hoogopgeleiden. In de groep 26- tot 30-jarigen blijken vooral mensen zonder opleiding of met een vmbo-opleiding een risicogroep.


 

Van de hbo’ers en universitair geschoolden tussen de 26 en 30 jaar heeft gemiddeld 14,3 procent burn-outklachten. Van de middelbaar opgeleiden (havo, vwo en mbo) is dat twaalf procent.

Jongere laagopgeleiden lijken nog geen last te hebben van een gevoel opgebrand te zijn als gevolg van het werk. In de leeftijdsgroep van 15- tot 20-jarigen is het percentage laagopgeleiden nog 8,5 procent. Een woordvoerder van TNO was niet direct beschikbaar om uitleg te geven over een achterliggende verklaring van de cijfers.

TNO presenteert de uitkomsten van het onderzoek dat met het Centraal Bureau voor de Statistiek werd verricht, zondag in het televisieprogramma Spraakmakende Zaken op Nederland 2.

2013-06-07 12:45