Nederlandse HTIB orgaiseert protest tegen AK Partij

Het HTIB organiseert samen met een aantal andere Turkse organisaties in Nederland een protest tegen de AK Partij. Dat laat Mustafa Ayranci van HTIB vandaag weten.
In een persbericht dat het HTIB vandaag heeft geschreven staat te lezen dat de organisatie solidair wilt zijn met de protesten in Turkije.


—- Hieronder het originele persbericht van HTIB ———–

 

Wees solidair met de protesten in Turkije

Solidariteitsactie
7 juni 2013
Beursplein – Amsterdam
Aanvang: 20:00 uur

Al een week lang vinden in Turkije protesten plaats. Het begon als een protest tegen het laten verdwijnen van het Gezi-park in het hart van Istanbul. Als het aan de AKP-regering ligt, moet dit parkje, de laatste groene strook in de stad, plaats maken voor een winkelcentrum en luxe woningen. Hiertegen ontstond verzet. Een paar honderd milieuactivisten verzamelden zich in het park. Met bruut politiegeweld werden deze activisten uitelkaar gejaagd. Dit politieterreur is niet zonder gevolgen gebleven. Eerst in Istanbul en later in het hele land gingen tienduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het politiegeweld en tegen de ondemocratische praktijken van de regering van Erdoğan.

Tegen de AKP-regering protesteren:
• milieuactivisten, omdat ze niet langer een beleid accepteren in het belang van bouwondernemingen die ten koste van het milieu gaan;
• Jongeren, omdat ze hun recht op onderwijs willen handhaven en niet langer het onderwijsbeleid van de regering willen accepteren;
• Arbeiders en ambtenaren, omdat ze niet langer een beleid willen accepteren dat de sociale onrechtvaardigheid vergroot waardoor rijken rijker en armen armer worden;
• Vrouwen, omdat ze zich keren tegen het regeringsbeleid dat discriminatie in de hand werkt;
• Kunstenaars en academici, omdat ze hun verworvenheden willen behouden en zich verzetten tegen privatisering van universiteiten en kunstinstellingen;
• Journalisten, omdat ze niet langer alleen maar op regeringsgezinde wijze verslag willen doen;
• Grote delen van de bevolking, omdat ze niet langer de onmenselijke politiek van de AKP-regering willen accepteren.
Hun protesten, in de vorm van uitbarsting van een opgebouwde woede tegen de willekeur en de autoritaire stijl van de AKP-regering, vinden in het hele land plaats. En als reactie hierop heeft de AKP-regering alleen maar de staatsterreur versterkt. Als gevolg van deze terreur zijn tot nu twee mensen om het leven gekomen. Het aantal gewonden en gearresteerden loopt in duizenden.

Internationale solidariteit
Sinds een aantal dagen vinden ook in Nederland solidariteitsacties plaats met de protesten in Turkije. Het volk van Turkije, dat massaal opkomt voor zijn democratische rechten, verdient de steun van de internationale publieke opinie. Wij roepen de democratische krachten in Nederland op om solidair te zijn met de volkeren van Turkije. De democratische krachten en de volkeren van Turkije hebben onze steun nodig. Laten we gezamenlijk niet toestaan dat hun inspanning voor democratie, vrede en gelijkheid in een mist van traangas en met waterkanonnen de kop ingedrukt wordt.

HTIB,Turkse Arbeiders Vereniging In Nederland