‘Bilderbergconferentie in Nederlands belang’

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vindt het niet vreemd dat hij vrijdag premier Mark Rutte (VVD) moest vervangen als voorzitter van de ministerraad. Rutte was in Engeland voor de Bilderbergconferentie, hetgeen dit jaar opnieuw tot Kamervragen leidde. “Ik begrijp heel goed dat de minister-president deze uitnodiging heeft aangenomen”, zei Asscher op de persconferentie na afloop van de ministerraad.


 

Asscher wees er op dat ministers wel vaker afwezig zijn bij de wekelijkse ministerraad op vrijdag. Zij worden dan vervangen door een collega, legde hij uit. Volgens Asscher biedt aanwezigheid bij de Bilderbergconferentie Rutte de kans om ‘met andere leiders het gesprek te voeren’. “En dat kan in het belang zijn van Nederland.”

Geert Wilders heeft Kamervragen gesteld over het driedaagse bezoek van Rutte aan de vermaarde conferentie. “Waarom prefereert u een luxe suite in een vijfsterrenhotel en geheimzinnig geklets boven de ministerraad?”, wil de PVV-leider weten. “Realiseert u zich dat u minister-president van Nederland bent en dat het uw taak is de ministerraad voor te zitten? Zo neen, waarom zoekt u dan geen andere baan?”, stelt Wilders.

Ook voorgaande jaren werden Kamervragen gesteld over de roemruchte conferentie. Partij voor de Dieren-leider Marianne Thieme en SP-Kamerlid Harry van Bommel eisten tevergeefs helderheid over de ‘geheimzinnige ontmoeting’.

Op de Bilderbergconferentie wordt gepraat over internationale vraagstukken. Omdat pers niet welkom is en na afloop geen verslag wordt gedaan zijn de conferenties met geheimzinnigheid omgeven. Complotdenkers beweren onder meer dat de internationale vrijmetselarij op de conferentie samenzweert, of dat er een ‘wereldregering’ wordt gesmeed die een wereldwijde dictatuur nastreeft.

2013-06-07 17:39