Senaatsvoorzitter De Graaf licht aftreden toe

 

Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf legt dinsdagmiddag zijn functie officieel neer. Na een gesprek achter gesloten deuren met de fractievoorzitters in de senaat legt De Graaf in de vergaderzaal van de Eerste Kamer een verklaring af.

De Graaf kondigde donderdagnacht aan dat hij zou opstappen.


Over zijn onafhankelijkheid was twijfel ontstaan omdat De Graaf zou hebben ingegrepen om te voorkomen dat PVV-leider Geert Wilders tijdens de inhuldiging op 30 april koning Willem-Alexander zou begeleiden.

Vermoedelijk komt er geen debat naar aanleiding van de verklaring die De Graaf aflegt. De PVV had een debat aangevraagd, maar trok de aanvraag in nadat De Graaf was afgetreden, bevestigt PVV-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marcel de Graaff. De fractievoorzitters in de Tweede Kamer hadden een serie vragen opgesteld, maar ook die zijn ingetrokken. De Graaf is wel van plan de pers te woord te staan.

De fractievoorzitters in de Eerste Kamer nemen dinsdag waarschijnlijk ook een besluit over de procedure voor de verkiezing van een nieuwe voorzitter, zegt een woordvoerder van de Eerste Kamer. Het is de bedoeling dat er nog voor het zomerreces een opvolger komt voor De Graaf, die ondanks de affaire van plan is aan te blijven als lid van de Eerste Kamer voor de VVD.

Vorige week meldde de Volkskrant dat De Graaf de samenstelling van de zogeheten commissie van in- en uitgeleide zodanig had gemanipuleerd dat Wilders buiten de boot viel. Wilders stelde meteen dat De Graaf moest ‘opkrassen’. De Graaf ontkende dat hij iets had misdaan, en stuurde de Eerste en Tweede Kamer een brief met uitleg. Desondanks bleven er vragen bestaan.

 

2013-06-18 11:14