Resistentie tegen antibiotica ‘alarmerend hoog’

De resistentie tegen een aantal gangbare antibiotica is ‘alarmerend hoog’. Met name het behandelen van urineweginfecties wordt daardoor bemoeilijkt. Dat meldt de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) vrijdag op basis van onderzoek naar antibioticagebruik bij mens en dier in samenwerking met het RIVM en Wageningen University.

Steeds vaker blijken bacteriën multiresistent. Vooral bij gecompliceerde urineweginfecties in verpleeghuizen is dit zichtbaar. Het wordt steeds lastiger om patiënten met deze infecties te behandelen, waarschuwt de stichting.


 

Zichtbaar is dat onder meer de resistentie tegen de E.coliebacterie toeneemt. Dat is zowel het geval in ziekenhuizen als bij huisartsenpraktijken. Een van de laatste middelen die nog helpt tegen deze bacterie is het middel ciprofloxacine. De resistentie daartegen is steeg echter van tien procent in 2008 naar veertien procent in 2012, blijkt uit het rapport. “Als de resistentie tegen dit middel verder stijgt, is dat een ernstige zaak. Zeker omdat er op korte termijn geen nieuwe antibiotica op de markt komen”, licht een woordvoerder van SWAB toe.

De stichting pleitte vorig jaar al voor het instellen van speciale antibioticateams in ieder ziekenhuis. Deze moeten per ziekenhuis de resistentie in kaart brengen en een eigen antibioticabeleid bepalen. Deze teams moeten volgend jaar operationeel zijn.

De SWAB noemt het verder ‘bemoedigend’ dat de verkoop van antibiotica voor dieren met 56 procent is afgenomen ten opzichte van 2007. Daardoor is een daling te zien van het resistentieniveau bij dieren. Welke gevolgen dit exact heeft voor het antibiotica voor menselijk gebruik, moet nog nader worden onderzocht, aldus de zegsvrouw.

Het gebruik van antibiotica bij mensen is de afgelopen tien jaar met vijftien procent toegenomen, blijkt uit de cijfers. Na een stijging in de jaren 2002-2009 is nu echter een stabilisering van het antibioticagebruik zichtbaar in Nederlandse ziekenhuizen. Het gebruik van antibiotica in Nederland is nog wel het laagste van Europa.

2013-06-21 11:44