Fiks minder straatroven in Nederland

Het aantal straatroven in Nederland is in de eerste vijf maanden van 2013 met twintig procent afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De pakkans is met ruim 42 procent toegenomen. Dat heeft de voorzitter van de taskforce overvallen, burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb, maandag bekendgemaakt in Rotterdam.

In de eerste vijf maanden zijn 2877 straatroven gepleegd, tegenover 3632 in die periode vorig jaar. In mei was sprake van een daling van bijna een kwart ten opzichte van mei 2011. In Rotterdam nam het aantal straatroven zelfs met veertig procent af.


Aboutaleb liet weten trots te zijn op de vermindering. “Iedere straatroof is er natuurlijk een te veel maar ik ben er trots op dat het ons gelukt is het aantal straatroven landelijk met bijna twintig procent terug te brengen.” De oorzaak ligt volgens de Rotterdamse burgemeester in hard werken van de politie, maar ook omdat burgers steeds beter opletten en straatroven melden bij de politie.

De taskforce overvallen gaat verder met Koninklijke Horeca Nederland samenwerken om het aantal straatroven rondom uitgaansgebieden verder in te perken. De aard van problemen wordt lokaal bekeken, waarna passende oplossingen worden gezocht.

De taskforce werd in 2009 opgericht om het aantal overvallen terug te dringen. Begin dit jaar kwam daar het terugdringen van het aantal straatroven bij. Het doel is om het aantal straatroven volgend jaar te hebben teruggedrongen tot maximaal 6557.

2013-06-24 11:11