Meer scholieren kunnen niet goed fietsen

 

Steeds meer scholieren die naar de middelbare school gaan kunnen niet goed fietsen. Dat stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN) maandag. Met name in grote en middelgrote steden is dit zichtbaar, aldus een woordvoerder van VVN.

“Ouders in grote steden vinden het onveilig om kinderen te laten fietsen en kiezen er de afgelopen jaren steeds vaker voor hen met de auto te brengen”, aldus de zegsman. “Met als gevolg dat kinderen niet kunnen fietsen of geen fiets hebben.”

Dat zorgt er vervolgens weer voor dat scholen in grote steden steeds minder vaak een praktijkverkeersexamen afnemen in groep 8.


“Dat is een tendens die de afgelopen jaren zichtbaar is”, aldus de woordvoerder.

Als kinderen na de basisschool ineens de fiets moeten pakken om naar een verdergelegen middelbare school te gaan, worden de probleem zichtbaar. Uit cijfers van de Fietsersbond blijkt dat het aantal kinderen tussen de 12 en 18 jaar dat na een fietsongeluk in het ziekenhuis belandt, gemiddeld het dubbele is van kinderen onder de 12 jaar.

Uit CBS-cijfers blijkt verder dat het aantal omgekomen fietsers onder de 15 jaar is toegenomen. In 2010 waren dat er nog negen, vorig jaar ging het om dertien slachtoffers.

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) beloofde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer het probleem van de daling van het aantal fietsexamens onder de aandacht van gemeenten te brengen.

2013-06-24 11:31