Ombudsman wil kindpakket voor arme gezinnen

 

Gemeenten moeten arme gezinnen met kinderen een kindpakket geven zodat basisbenodigdheden zoals zwemles en kleding voor deze kinderen toegankelijk blijven. In dat pakket kunnen verder pasjes voor de bibliotheek en openbaar vervoer worden gedaan, concludeert Kinderombudsman Marc Dullaert in een onderzoek dat hij naar armoede onder kinderen heeft gedaan. Het onderzoek wordt dinsdag aangeboden aan staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA).

Van veel basisbenodigdheden is volgens de ombudsman nu niet bekend of die voor kinderen in arme gezinnen nog wel toegankelijk zijn.


Gemeenten geven arme gezinnen vaak wel geld, maar dat komt niet altijd bij de kinderen terecht. Daarom zou het beter zijn een pakket te geven waar de kinderen zeker wat aan hebben.

Gemeenten gaan volgens de Kinderombudsman heel wisselend met arme kinderen om. Het aanbod van sportieve en culturele activiteiten voor deze kinderen loopt sterk uiteen. Ook houden de gemeenten niet in de gaten of de kinderen wel weten dat ze bijvoorbeeld met korting op een sportclub kunnen. Slechts een paar gemeenten hebben een armoedebeleid voor kinderen. Volgens Dullaert moeten alle gemeenten dat hebben.

Dullaert opende in februari een digitaal meldpunt voor kinderarmoede. Bij het meldpunt kwamen zo’n zevenhonderd reacties binnen. Daaruit zou blijken dat kinderen in arme gezinnen niet elke dag een warme maaltijd krijgen en ook geen nieuwe kleren als ze dat nodig hebben. Bij meer dan de helft is de elektriciteit weleens afgesloten. Veel kinderen zouden het gevoel hebben niet mee te kunnen doen en buitengesloten te zijn. Volgens Dullaert groeit een op de negen kinderen in Nederland op in armoede.

 

2013-06-25 10:19