Justitie wil wetswijziging voor inzet pedolokker

 

Justitie wil dat er een wetswijziging komt zodat volwassen opsporingsambtenaren als lokmiddel kunnen worden ingezet tegen pedofielen die op internet contact met kinderen zoeken. Dat laat een woordvoerder van het parket-generaal in Den Haag dinsdag weten. Het gerechtshof in Den Haag besloot eerder op de dag een pedofiel niet te vervolgen omdat een meerderjarige ‘pedolokker’ werd ingezet en een afspraakje daarmee wettelijk niet strafbaar kan worden gesteld.


 “Wij hebben geanticipeerd op deze uitspraak van het hof en in aanloop ernaartoe al gevraagd om een wetswijziging aan het ministerie”, legt de zegsvrouw uit.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat dinsdag weten dat minister Opstelten ‘niet onwelwillend’ staat tegenover de inzet van ‘pedolokkers’. Naar aanleiding van de vraag van het OM en de uitspraak van het hof gaat het ministerie de mogelijkheden voor een wetswijziging onderzoeken.

Een 38-jarige man werd dinsdag vrijgesproken van vervolging om grooming, het benaderen van kinderen met als doel ontucht. De 13-jarige jongen die hij benaderde bleek in werkelijkheid een volwassen opsporingsambtenaar. Omdat geen sprake was van een minderjarige is dit niet strafbaar. De intentie van de man speelt daarbij geen rol, zo oordeelde het hof.

 

2013-06-25 16:59