Categories Nieuws Artikelen

Kabinet zet twintigers in als tabaksspion

Twintigers controleren vanaf volgend jaar of cafés tabak verkopen aan jongeren onder de 18. Overtredingen melden zij bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) in een Kamerbrief.

Het gaat om 45 jongeren die nu al worden ingezet om te controleren of geen drank aan minderjarigen wordt verkocht, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in een toelichting.

Een oudere man in een café vol jongeren valt behoorlijk op. Voor de caféhouder is dan vaak al snel duidelijk dat het om een controleur gaat. De kans dat een oudere controleur iemand op heterdaad betrapt is dan ook niet groot.


De inzet van het jonge ’tabaksteam’ moet dat probleem omzeilen.

Het kabinet kondigde eerder aan dat de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak omhooggaat van 16 naar 18 jaar. Van Rijn verwacht dat 16- en 17-jarigen die nu roken, blijven proberen tabak te kopen. Het tabaksteam gaat daarom niet alleen bij cafés, maar ook bij andere tabakverkopers controleren.

De NVWA werkt volgens de staatssecretaris aan een ‘slimme handhavingsstrategie’, waarbij onder meer een overzicht wordt gemaakt van verkooppunten die door veel jongeren worden bezocht. Vanaf het moment dat de hogere leeftijdsgrens wordt ingevoerd, geldt die voor alle verkopers. Het is nog niet bekend wanneer dat zal zijn, omdat de Tweede Kamer nog moet instemmen met de plannen.

 

2013-06-26 10:14