Proef met no cure, no pay in advocatuur

Advocaten gaan vanaf volgend jaar experimenteren met het no cure, no pay-systeem. Mensen hoeven hun raadsman dan alleen te betalen als zij een zaak hebben gewonnen. Dat heeft de Nederlandse Orde van Advocaten woensdag bekendgemaakt.

Op dit moment is het nog verboden om dergelijke afspraken te maken.


Met een gedeeltelijke opheffing, die vanaf januari vijf jaar geldt, wil de orde kijken of er zo meer mensen een advocaat inschakelen en de rechtspraak laagdrempeliger wordt.

De orde heeft wel beperkingen opgelegd aan het experiment met ‘resultaatgerelateerde beloning’. Alleen letselschadezaken komen in aanmerking. De beloning voor het winnen van de zaak is niet een percentage van de opbrengst, maar een hoger uurtarief.

In april pleitten VVD en PvdA al voor een proef met het no cure, no pay-systeem voor advocaten. Enkele jaren geleden waren er ook al dergelijke plannen maar het kabinet zag daar in 2005 van af. Toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) vreesde dat advocaten alleen zaken zouden aannemen waarbij succes verzekerd was.

 

2013-06-26 14:59