Van Rijn: gemeenten strenger bij alcohol voor jeugd

Gemeenten moeten strenger optreden tegen winkels en horeca die de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop aan jongeren niet naleven. De naleving van die leeftijdsgrens is nu onder de maat, stelt staatssecretaris voor Volksgezondheid Martin van Rijn woensdag. Gemeenten zijn sinds 1 januari van dit jaar verantwoordelijk voor de handhaving van de drank- en horecawet.

“Ik roep gemeenten op om door te pakken met al hun wettelijke verantwoordelijkheden en mogelijkheden op dit terrein en in de bres te springen voor de gezondheid van hun jonge inwoners”, aldus Van Rijn in een verklaring.

Per 1 januari gaat de leeftijdsgrens voor alcohol omhoog van 16 naar 18 jaar.


De staatssecretaris noemt het normaal om voor je 18e geen alcohol te drinken. “Dat is de sociale norm waar we met zijn allen naar toe moeten.” Volgens Van Rijn gaat dat hand in hand met een goede naleving van de wettelijke norm door bijvoorbeeld cafés of supermarkten, waar het volgens hem nu nog aan schort.

Met de nieuwe drank- en horecawet kunnen burgemeesters onder meer een boete opleggen voor overtreding van de alcoholgrens. Ook kan bijvoorbeeld de drankafdeling van een supermarkt worden gesloten, wanneer binnen een jaar drie keer de leeftijdsgrens niet wordt nageleefd. Het intrekken van een vergunning van een café behoort tot de mogelijkheden bij meerdere overtredingen.

 

2013-06-26 15:03