Snelle groei jihadgangers stagneert

De snelle groei van het aantal jihadreizigers naar Syrië eerder dit jaar lijkt te stagneren. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag. De ontwikkeling in Nederland is vergelijkbaar met andere westerse landen, aldus het ministerie.

Het dreigingsniveau in Nederland blijft nog wel ‘substantieel’. Dat betekent dat de kans op een aanslag tegen Nederland reëel is. In maart verhoogde Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof het dreigingsniveau al van beperkt naar substantieel vanwege het toegenomen aantal jihadreizigers naar Syrië.


Een van de belangrijkste redenen om het dreigingsniveau op substantieel te houden, is nog steeds de dreiging die uitgaat van jihadgangers naar Syrie en hun potentiele terugkeer naar Nederland. Het ministerie houdt er rekening mee dat deze reizigers niet alleen radicaal maar ook getraumatiseerd ‘en in hoge mate geweldbereid’ kunnen terugkeren.

De stagnatie van de groei van de jihadgangers komt mogelijk door tegengeluiden vanuit de bevolking, stelt het ministerie. Diverse moslimgemeenschappen zijn initiatieven gestart om de jihadgang tegen te gaan en ‘de publieke verklaringen’ tegen de deelname aan de strijd in Syrië hebben volgens het ministerie mogelijk een ontmoedigende werking gehad.

2013-07-01 11:01