Mogelijk tropisch weer in aantocht

Nederland heeft nog een aantal zonnige en warme zomerdagen voor de boeg. Donderdag wordt zelfs een ‘onvervalste stranddag’, meldt weeronline.nl dinsdag. De temperaturen kunnen lokaal oplopen tot 30 graden.

Het wordt de komende dagen geleidelijk warmer. Er zijn minder wolken, weinig wind en de temperatuur stijgt naar 25 graden aan zee en 28 of 29 in het zuidoosten van het land. Een dag later is het wederom prima weer met mogelijk tropische temperaturen van 30 graden of meer. Ook ’s avonds blijft het nog lang warm.


Een tropische dag in september komt in het zuiden van het land gemiddeld eens in de vijf jaar voor, laat een woordvoerder van het weerbureau weten. In 2009 gebeurde dat voor het laatst in het Limburgse Ell. Het werd toen op 8 september 30,3 graden. In De Bilt worden vrijwel nooit tropische waarden gemeten in september.

De hoogste temperatuur in september werd op 4 september 1929 gemeten. Het werd toen 35,3 graden in het zuiden van het land.

Na donderdag neemt de kans op regen- en onweersbuien weer toe maar blijft het zomers warm. Ook in het weekeinde is er opnieuw kans op hoge temperaturen. Daardoor bestaat zelfs een ‘minuscule’ kans op een regionale hittegolf.

2013-09-03 12:20