Slachtoffers vaak ontevreden over politie

Slachtoffers van misdrijven zijn vaak ontevreden over de politie. De meerderheid vindt dat de politie niet genoeg doet om herhaling te voorkomen. Bijna de helft vindt dat de politie te weinig inzet toont om de dader te pakken. Dat blijkt uit woensdag verschenen onderzoek.

Van de ondervraagde slachtoffers vindt 54 procent dat de politie niet genoeg doet om het gevaar van herhaling te verkleinen en vindt 47 procent dat de politie te weinig inzet toont bij het opsporen van de dader. Daarnaast voelt 49 procent zich niet goed op de hoogte gehouden over de voortgang in hun zaak.

Slachtoffers voelen zich wel serieus genomen door de politie, en zijn ook in grote meerderheid tevreden over de beleefde behandeling die ze krijgen.


Ook over de informatievoorziening over de rechten van slachtoffers en de mogelijkheden voor hulp is een ruime meerderheid te spreken.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wijst er in een reactie op dat de politie en het Openbaar Ministerie al maatregelen hebben genomen om verdachten sneller te straffen en de informatievoorziening aan slachtoffers te verbeteren. Zo heeft het OM sinds woensdag een digitaal systeem waarmee slachtoffers de voortgang van hun zaak in hoger beroep kunnen volgen. Op termijn komt dit er ook voor zaken in eerste aanleg.

2013-09-04 11:21