Ouders gaan minder werken doordat de kinderopvang steeds duurder wordt. Een op de vier ouderparen geeft in een enquête van FNV en de stichting Voor Werkende Ouders aan uren te hebben ingeleverd of dat een van de twee is gestopt met werken.
Veertig procent van de ouders werkt minder uren. Meestal leveren ze vijf tot acht uur in. Tachtig procent van hen geeft aan dat dit komt doordat de opvang te duur is.
Het gebruik van kinderopvang is in de eerste zes maanden van dit jaar met dertien procent gedaald ten opzichte van vorig jaar, zo meldde minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag.
Volgens hem is de arbeidsparticipatie nauwelijks veranderd.
FNV en de stichting stellen dat de daling van het aantal kinderen dat naar een kinderdagverblijf gaat niet komt doordat ouders werkloos thuis zitten, maar door bezuinigingen van het kabinet. Per 1 januari hebben ouders met een hoog inkomen geen recht meer op kinderopvangtoeslag.
De partijen willen dat Asscher stopt met bezuinigen op de kinderopvang en er weer in gaat investeren. “Uit de cijfers blijkt nu onomstotelijk dat het niet door werkloosheid komt maar puur door het beleid”, aldus FNV-bestuurder Gijs van Dijk. “Op deze manier jagen we jonge ouders van de arbeidsmarkt.”
2013-09-12 10:52