‘Renovatie duurder dan nieuw Haags cultuurpaleis’

Het renoveren van het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag kost 7,5 miljoen euro meer dan het bouwen van een nieuw cultuurpaleis. Dat blijkt uit berekeningen van de gemeente die maandag zijn gepresenteerd aan de Haagse gemeenteraad. In plaats van de door de gemeente geraamde 181,1 miljoen euro voor nieuwbouw, zou renovatie 188,6 miljoen euro kosten.

Ook de exploitatiekosten zouden hoger zijn, voorspelde projectdirecteur Ben Elsenaar.


De totale oppervlakte die na renovatie gebruikt kan worden door het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater, Koninklijk Conservatorium en Dans- en Muziekcentrum Den Haag, is wel groter dan bij nieuwbouw, wist architect W.J. Neutelings te vertellen. De zaalcapaciteit zou daarentegen weer minder zijn.

De geschatte kosten van het nieuw te bouwen Spuiforum zijn onderwerp van discussie. Uit een vorige week bekendgemaakte raming van adviesbureau BBN voor de Haagse oppositie bleek dat de kosten voor het cultuurpaleis zouden oplopen tot 243 miljoen euro. De gemeente kwam daarna met een second opinion, die het eigen kostenplaatje bevestigde.

De gemeenteraad besluit dinsdag of het Spuiforum er komt. Als wordt besloten tot nieuwbouw, moet het cultuurgebouw in 2018 af zijn.

 

2013-09-23 16:28