Cel voor bezit antisemitische T-shirts

Een 37-jarige man moet twee jaar de cel in voor geweldpleging en het bezit van T-shirts met een discriminerende tekst. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. Op de shirts stond de tekst ‘Destroy Zionism’ en een afbeelding van een man die een pistool richt op een joodse man.

De shirts zijn een belediging voor de joodse gemeenschap, aldus het hof. “Bovendien kunnen ze aanzetten tot haat en discriminatie tegen joden.” Dat had de man ‘op zijn minst redelijkerwijs moeten vermoeden’.

De man werd niet alleen bestraft voor het hebben van de T-shirts.


Hij werd ook veroordeeld voor een mishandeling, waarbij hij een man met een bierflesje op het hoofd sloeg en hem toen hij op de grond lag meerdere keren tegen het hoofd en lichaam trapte.

Het hof veroordeelde de man niet voor het in bezit hebben van shirts met de opdruk ‘Combat 18’ en ‘Whatever it takes’. Combat 18 is een Britse groepering. De cijfers verwijzen naar de eerste en achtste letter van het alfabet, de initialen van Adolf Hitler. Het kan volgens het hof niet worden vastgesteld dat de man wist wat de opdruk betekende.

De zaak speelt al zeker zeven jaar en was door de Hoge Raad in 2010 terugverwezen naar het hof omdat de eerdere beslissing niet goed gemotiveerd was. Het hof moest nu alleen nog de strafmaat bepalen.

2013-09-24 10:45