Categories Nieuws Artikelen

Russisch OM vervolgt Greenpeace voor piraterij

De Russische justitie vervolgt Greenpeace voor piraterij voor de actie die vorige week werd gevoerd bij een olieboorplatform in de Pechora Zee, tussen Rusland en de Noordpool. Bij die actie werd de Russische soevereiniteit en de regionale milieuveiligheid in gevaar gebracht, meldt een woordvoerder van de Russische autoriteiten volgens persbureau Interfax.

Alle deelnemers aan de actie worden vervolgd, en daarbij wordt geen onderscheid naar nationaliteit gemaakt. Het schip, de Arctic Sunrise, voerde vorig week onder Nederlandse vlag actie tegen het aardgasbedrijf Gazprom dat van plan is met Shell in de Pechora Zee te boren naar olie.

Uiteindelijk voeren actievoerders woensdag op rubberbootjes naar het platform.


Twee wisten aan boord te komen, maar werden al snel door de kustwacht aangehouden. Later zou de kustwacht waarschuwingsschoten hebben gelost en hebben gedreigd raak te schieten als het schip niet onmiddellijk weg zou varen. Aan boord van het schip zijn dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders.

Donderdag zou de kustwacht het schip van Greenpeace hebben geënterd en de bemanning overmeesterd, waarna het schip op sleeptouw naar Moermansk werd genomen. Daar arriveert het dinsdag. Vrijdag liet premier Mark Rutte (VVD) weten dat Nederland opheldering van Rusland heeft geëist waarom het schip is geënterd. Het is niet duidelijk of die opheldering is gegeven.

Een woordvoerder van Greenpeace laat weten dat het schip al in zicht van de haven is. Hij kan nog niet op het bericht van Interfax reageren. “We hebben nog niks van een aanklacht gezien of gehoord.”

Sinds het schip donderdag door de kustwacht werd bestormd heeft Greenpeace niks meer van de opvarenden gehoord. Ook van de Russische autoriteiten zijn geen mededelingen gedaan over hoe het met de opvarenden gaat.

Dinsdag is Greenpeace begonnen met een eenmansdemonstratie voor de Russische ambassade in Den Haag. Het gaat om een solidariteitsactie voor de opvarenden en is tegelijk een verwijzing naar een eenpersoonsdemonstratie die in Rusland bij het hoofdkantoor van Gazprom wordt gevoerd. “Daar mag je alleen in je eentje staan omdat het anders wordt gezien als een illegale demonstratie”, legt de woordvoerder uit.

 

2013-09-24 11:18