Eindexamenfraudeurs in november voor rechter

De elf leerlingen die worden verdacht van betrokkenheid bij de examendiefstal bij de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun, moeten 7 november voor de rechter verschijnen. Dan wordt een regiezitting gehouden, waarin de zaak wordt voorbereid. Van de elf verdachten waren er acht eindexamenleerlingen van Ibn Ghaldoun.

De rechtszaak moet begin januari van start gaan, laat het Openbaar Ministerie in Rotterdam weten. De elf leerlingen worden verdacht van diefstal of heling.


Naast de acht eindexamenleerlingen worden ook een niet-eindexamenkandidaat en een oud-leerling van de islamitische school, en een eindexamenkandidaat van een andere school verdacht.

Tot nu toe zijn 42 verdachten in beeld voor betrokkenheid bij de diefstal of het gebruikmaken van de gestolen examens. Het onderzoek naar de grootschalige eindexamenfraude is nog in volle gang. Het OM verwacht op korte termijn meer namen van betrokken eindexamenleerlingen door te geven aan de onderwijsinspectie.

In totaal werden 27 eindexamens gestolen van Ibn Ghaldoun. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) besloot eerder deze maand de financiering van de scholengemeenschap, die al jaren onder verscherpt toezicht stond, stop te zetten.

 

2013-09-24 13:38