Ex-Statenlid VVD krijgt 22 maanden cel voor fraude

Voormalig VVD-Statenlid Berthold Ziengs moet 22 maanden de cel in voor fraude en witwassen. De rechtbank in Assen legde dinsdag twee maanden celstraf boven op de eis die justitie twee weken geleden uitsprak.

De rechtbank vindt een onvoorwaardelijke straf op zijn plaats, omdat Ziengs ruim vijf jaar lang op grote schaal heeft gefraudeerd. Hij heeft de fiscus volgens de rechters voor ruim zes ton getild.

De 45-jarige Ziengs hield vol deels te zijn opgelicht door een compagnon. Volgens justitie heeft de oud-politicus de man verzonnen en de rechtbank concludeert dat niet kan worden bewezen dat hij bestaat.

Als directeur en enig aandeelhouder van zijn bedrijf dat in onder meer onroerende zaken belegde, deed Ziengs alsof hij bouwmaterialen en zonnepanelen in- en verkocht en hier veel verlies op leed. Zo kon hij belastinggeld terugvragen.


Dat geld gebruikte hij om schulden af te lossen.

De zaak kwam aan het rollen toen de fiscale opsporingsdienst FIOD in de zomer van 2011 een inval deed en zijn administratie in beslag nam. Hierop gaf de 45-jarige Ziengs zijn Statenzetel in Drenthe op.

Er worden meer VVD’ers verdacht van een misdrijf. De Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers wordt eveneens verdacht van fraude. In Limburg zijn oud-gedeputeerde en oud-senator Jos van Rey en oud-voorzitter van de VVD in de provincie Ricardo Offermanns verwikkeld in een affaire die draait om ambtelijke corruptie en schending van het ambtsgeheim.

 

2013-09-24 15:03