Wilders noemt Pechtold miezerig mannetje

PVV-leider Geert Wilders heeft Alexander Pechtold (D66) tijdens de algemene beschouwingen een miezerig mannetje genoemd. Hij zei dat nadat Pechtold had geëist dat Wilders afstand zou nemen van de aanwezigheid van neonazi’s tijdens de betoging die Wilders zaterdag organiseerde. Ook wilde hij weten waarom Wilders aansluiting zoekt bij extreemrechtse Europese fracties zoals Vlaams Belang, Lega Nord in Italië en het Franse Front National.


 

Wilders liet weten dat hij zich door Pechtold niet voor ‘halve nazi’ laat uitmaken. “Wat een zielig mannetje is Pechtold toch. Wat een zielig miezerig en hypocriet mannetje bent u toch.”

Het spreekt verder ‘voor zich’ dat de PVV en de duizenden aanhangers van de partij ‘niets hebben’ met extremisme en antisemitisme, zei Wilders. “Ik ga verder niet reageren op deze ultieme miezerigheid. U bent te klein en miezerig om ook maar een minuut serieus te nemen.”

ChristenUnie-leider Arie Slob riep op om het debat op een respectvolle manier te blijven voeren. Hij vond dat Wilders over een grens heen is gegaan. “U bent net zo miezerig”, beet Wilders Slob toe.

In de schorsing van het debat sprak Wilders van een ‘fatwa’ van Pechtold, waarmee de D66-leider geweld tegen hem en aanhangers van de PVV zou goedkeuren.

“Wilders kruipt altijd weer in de slachtofferrol”, reageert Pechtold. “Ik verwerp iedere vorm van dreiging of geweld jegens wie dan ook. Ik vroeg Wilders om afstand te nemen van antisemitische uitingen die op zijn demonstratie gesignaleerd zijn, afstand te nemen van een keppeltjesverbod, van antisemitische uitspraken van zijn Europese samenwerkingspartners. Dat deed hij helaas niet.”

2013-09-25 11:59