Rutte staat open voor ideeën oppositie

Premier Mark Rutte (VVD) heeft donderdag bij het begin van de tweede dag van de algemene beschouwingen een handreiking gedaan naar de oppositie. Hij prees de oppositiepartijen die een tegenbegroting hebben opgesteld. “Ik heb heel veel waardering voor het feit dat partijen zich verantwoordelijk voelen voor het oplossen van de grote problemen waar het land voor staat.”

Het kabinet staat open voor ‘ideeën, opvattingen en suggesties’ die de economische groei op gang brengen.


Maar dat moet wel binnen de vastgestelde economische kaders en ook moet sprake zijn van een ‘evenwichtige inkomensverdeling’, aldus de premier. Rutte heeft de steun van oppositiepartijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Rutte prees de traditie van het sluiten van compromissen. “Die eigenschap heeft Nederland heel ver gebracht.” Het afgelopen jaar heeft het kabinet een ‘stevige basis gelegd voor de vele maatregelen die nodig zijn’. Het is daarbij van belang om niet te blijven steken in het eigen gelijk. “Het goede mag nooit de vijand worden van het betere”, zei hij richting de oppositiebankjes.

Rutte zei verder in de inleiding van zijn betoog dat Nederland moet veranderen. “Het Nederland van nu is niet meer het Nederland van onze ouders en grootouders.” Het stelsel van publieke voorzieningen moet klaar worden gemaakt voor de eisen van deze tijd. Het moet aansluiten bij wat mensen zelf willen, zodat zij hun eigen leven zo zelfstandig mogelijk kunnen invullen. “Dat is waar het kabinet dag in dag uit aan werkt.”

2013-09-26 11:10