Blunder justitie in zaak-kopschoppers

Justitie heeft in de zaak rond de geruchtmakende mishandeling in Eindhoven per ongeluk een veel lagere straf geëist tegen een van de daders dan eigenlijk de bedoeling was. Dat bevestigt een woordvoerder van justitie na berichtgeving hierover in het Eindhovens Dagblad maandag.

Het Openbaar Ministerie had een van de jongens een straf van twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk, toebedacht. Maar de officier versprak zich en vroeg om twaalf maanden cel en acht voorwaardelijk. Het gaat om de eis tegen de 17-jarige Eindhovenaar Tom K. De rechtbank veroordeelde hem op basis van die eis tot drie maanden cel, plus drie voorwaardelijk.

Hoe de blunder kon worden gemaakt, kon de woordvoerder niet zeggen. “Het is een vergissing geweest”, aldus de zegsvrouw. De blunder is niet direct de aanleiding geweest voor justitie om hoger beroep aan te tekenen, benadrukt ze.

Of de fout nog gevolgen gaat hebben voor het vervolg van de zaak, is nog niet duidelijk. “Ik kan daar geen antwoord op geven”, aldus de woordvoerder. “In hoger beroep wordt de gehele zaak opnieuw gedaan.


Alles wordt daarin opnieuw meegenomen.”

Justitie liet na het bekendmaken van de vonnissen vorige maand direct weten in beroep te gaan tegen de straf van twee van de vier veroordeelden. De rechtbank had hen een lagere straf opgelegd vanwege het feit dat het filmpje van de mishandeling werd getoond in de media.

De twee werden veroordeeld voor een poging tot doodslag op het slachtoffer, een 22-jarige man uit Oirschot. De man werd in het centrum van Eindhoven belaagd en tegen de grond gewerkt. Hij werd daarbij meerdere malen tegen het hoofd geschopt.

De advocaat van de 17-jarige jongen spreekt in het Eindhovens Dagblad van een grove fout. “Ik kan me niet voorstellen dat je in een zaak van deze importantie, waar zo veel belangstelling voor was, zo blundert.” Volgens hem gaat de fout zeker een rol spelen in het vervolg van de zaak.

 

2013-09-30 09:45