Vluchtelingen betrekken nieuw gekraakt pand

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds maandag in Amsterdam van adres naar adres zwierf, heeft een nieuw onderkomen betrokken. Woensdag kraakten sympathisanten een kantoorpand op de Weteringschans, dat later door de vluchtelingen is berokken, meldt de website wijzijnhier.org.

Toen de vluchtelingen in twee bussen arriveerden, zouden ze onder luid gejuich en applaus het nieuwe pand hebben betrokken. De politie was er snel bij, maar greep volgens de sympathisanten niet in.

Een woordvoerder van de gemeente gaf woensdagavond al aan dat eerst de status van het pand wordt uitgezocht en dat daarna wordt beslist of wordt overgegaan tot actie. Volgens de krakers is het van een Duitse investeringsmaatchappij en staat het al ruim een jaar leeg.


De sympathisanten willen met de eigenaar overleggen om toestemming te krijgen voor tijdelijk verblijf van de vluchtelingen.

Het pand is gekraakt als tijdelijke oplossing voor de asielzoekers. De groep moest maandag de zogenoemde vluchtflat verlaten en werd de afgelopen dagen her en der opgevangen. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft bij staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) aangedrongen op een tijdelijke opvanglocatie in de Randstad. In die ‘meer humane opvang’ in de Randstad voor de asielzoekers moet naar een terugkeer of nieuwe procedure worden gewerkt.

Van der Laan liet eerder deze week weten dat de gemeente Amsterdam geen hulp meer geeft. Teeven heeft de groep onderdak geboden in een asielzoekerscentrum in Ter Apel, maar de asielzoekers zijn er alleen welkom als ze meewerken aan hun vertrek uit Nederland. Niemand heeft zich aangemeld, het aanbod blijft tot 15 oktober geldig.

 

2013-10-03 07:55