Categories Nieuws Artikelen

‘Een op drie jeugdbendeleden wordt zware crimineel’

Een derde van de leden van drie beruchte criminele jeugdgroepen heeft zich sinds de eeuwwisseling ontwikkeld tot zware crimineel. Op jonge leeftijd maakten ze zich schuldig aan zaken als intimidatie en bedreiging, maar inmiddels zijn ze actief in de drugs- en mensenhandel, blijkt volgens Trouw uit het onderzoek Jeugdgroepen van toen.

De onderzoekers reconstrueerden de criminele carrières van de leden van drie criminele jeugdgroepen. Het gaat om een voornamelijk Marokkaanse jeugdgroep in Amsterdam-West, een Marokkaanse jeugdgroep uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland en een Antilliaanse groep uit Krispijn in Dordrecht.


De groepen bestaan in wisselende samenstelling al sinds eind vorige eeuw.

Van de bijna duizend ‘problematische’ jeugdgroepen zijn er driekwart hinderlijk, negentien procent overlastgevend en zes procent crimineel. De drie onderzochte groepen horen bij die laatste categorie.

Van de leden lijkt een derde het criminele pad te hebben verlaten, al is dat niet altijd zeker. Ze komen niet meer in lokale politiebestanden voor, maar dat kan ook betekenen dat ze elders, bijvoorbeeld internationaal, actief zijn of zijn overleden. Een derde houdt zich nog altijd bezig met minder zware criminaliteit en is bijvoorbeeld veelpleger. De rest, ook een derde, houdt zich dus bezig met zware criminaliteit.

Deze zwaardere criminelen zouden veel invloed op jongeren uit hun buurt hebben. Die kijken tegen hen op omdat ze veel geld verdienen. Hierdoor bestaat het risico op het ‘Dalton-effect’, waarbij jongere broertjes, neefjes en buurjongens hun criminele voorbeelden volgen.

Het is volgens de onderzoekers belangrijk de jeugdbendeleden te blijven volgen, ook als ze zijn verhuisd. Het onderzoek werd gedaan door Bureau Beke, Beke Advies en onderzoeksbureau Lokale Zaken in opdracht van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap.

 

2013-10-03 08:15