Gerechtshof fluit COA terug in zaak-Albayrak

 

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet de geschorste directeur Nurten Albayrak weer aan het werk zetten. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. Albayrak had een spoedappèl aangespannen tegen het COA en werd door de rechter in het gelijk gesteld.

Albayrak werd in het najaar op non-actief gesteld nadat bleek dat ze inconsistente informatie had gegeven over haar salaris. Ook zou ze een ‘schrikbewind’ voeren en zou er bij het COA een angstcultuur heersen. Er zijn diverse onderzoeken ingesteld. De rol van de raad van toezicht, die in oktober tijdelijk terugtrad, wordt ook onder de loep genomen.

De rechter wijst erop dat een werknemer volgens de geldende CAO niet naar huis kan worden gestuurd als dit ‘niet apert noodzakelijk is’. Iemand kan alleen op non-actief worden gesteld als de werkzaamheden ernstig worden belemmerd, niet als er sprake is van verwijtbaar gedrag van de werknemer.

De raad van toezicht van het COA was van mening dat het onderzoek naar het salaris van Albayrak alleen optimaal kon plaatsvinden als zij niet aanwezig was als het onderzoek werd uitgevoerd. Het hof kan zich hierin vinden, maar vindt ook dat de raad van toezicht zorgvuldiger had moeten handelen, bijvoorbeeld door Albayrak eerst de gelegenheid te geven om gehoord te worden en desgewenst zelf tijdelijk betaald verlof op te nemen.

Voor het onderzoek naar de verziekte bedrijfscultuur bij het COA had Albayrak alleen maar geschorst hoeven worden in de periode dat haar functioneren onder de loep werd genomen. Het COA heeft volgens de rechter bovendien te weinig gedaan om ervoor te zorgen dat binnen de organisatie duidelijk was dat de op non-actiefstelling van Albayrak tijdelijk was.

De rechter heft de schorsing op en stelt dat als de onderzoeken voor Albayrak positief uitvallen, rehabilitatie plaats moet vinden. Op 19 oktober oordeelde de rechtbank nog dat de schorsing rechtmatig was, waarna Albayrak in hoger beroep ging tegen het volgens haar advocaat ‘dramatisch slecht onderbouwde vonnis’.

Het COA laat dinsdag weten eerst het vonnis rustig te gaan bestuderen alvorens met een reactie te komen. “Pas daarna gaan we ook naar de mogelijke consequenties van de uitspraak kijken”, laat een woordvoerder weten. Een inhoudelijke reactie wordt niet eerder dan woensdag verwacht.

Ook minister van Asiel Gerd Leers (CDA) kon dinsdagochtend nog geen reactie geven op de uitspraak van het gerechtshof. “De uitspraak wordt bestudeerd”, meldt een woordvoerder van de bewindsman.

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma noemt de uitspraak van het hof een gotspe. Hij vindt dat Albayrak geen rehabilitatie verdient, maar ‘voor altijd met pek en veren moet worden weggejaagd’. Kamerlid en aankomend PvdA-voorzitter Hans Spekman zegt te hopen dat Albayrak als zij terugkeert naar het COA niets te doen krijgt. Ze heeft volgens hem ‘genoeg fout gedaan’. D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt het ‘onbestaanbaar’ dat Albayrak terugkeert en eist opheldering van minister Leers.

10 januari 2012, 15:27
©NOVUM