Poetin wil excuus voor oppakken Russische diplomaat

Nederland moet excuses maken voor de aanhouding van een Russische diplomaat in Den Haag dit weekend. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin dinsdag in Indonesië, meldt het Russische persbureau RIA Novosti. 

Dmitri Borodin zei eerder tegen persbureau Itar-Tass dat politie in uniform in de nacht van zaterdag op zondag zijn flat in Den Haag was binnengevallen. Hij zou geboeid zijn meegenomen naar het politiebureau waar hij naar eigen zeggen enkele uren werd vastgehouden. Verschillende Russische media melden dat het ging om agenten in camouflagekleding. Volgens Borodin hebben de politiemensen zich niet geïdentificeerd.

“Dit is een grove schending van het verdrag van Wenen.


Wij verwachten opheldering, excuses en straf voor degenen die hier schuldig aan zijn”, aldus Poetin vanuit Bali waar hij een economisch forum bezoekt.

De Nederlandse ambassadeur in Moskou Ron van Dartel is dinsdag bij het ministerie van buitenlandse zaken om over het incident te spreken, weet persbureau Itar-Tass. Daar krijgt hij om 10.00 uur een ‘officieel protest van Russische zijde’, zei ministeriewoordvoerder Aleksandr Loekasjevitsj dinsdag tegen radiozender The Voice of Russia.

Rusland heeft al een ‘stevige protestbrief’ naar Nederland gestuurd naar aanleiding van de kwestie, liet het Russische ministerie van buitenlandse zaken op Twitter weten. 

Ook de Russische ambassadeur in Nederland zal een bezoek brengen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken om de kwestie te bespreken, zei Loekasjevitsj verder. 

Een woordvoerder van het ministerie voor Buitenlandse Zaken in Den Haag wil dinsdagochtend niet op de zaak ingaan. De politie bevestigt dat sprake is geweest van ‘een incident’ met een Russische diplomaat. Of dit een aanhouding betrof wilde de zegsvrouw niet kwijt.


2013-10-08 11:52