Demmink neemt advocaat Wladimiroff in de arm

De voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Justitie Joris Demmink wordt bijgestaan door advocaat Mischa Wladimiroff. Dat bevestigt de Haagse strafrechtjurist maandag. Wladimiroff was echter ook betrokken bij de herbeoordeling van de zaak van een Turk die zich het slachtoffer vindt van een complot waarin Demmink een sleutelrol zou spelen.

 

Bij het gerechtshof in Arnhem dient vrijdag een procedure om Demmink alsnog vervolgd te krijgen voor kindermisbruik in Turkije. De artikel 12-procedure is aangespannen door twee Turkse jongens die zeggen te zijn misbruikt door Demmink. Over zijn inspanningen in de zaak wil Wladimiroff niets zeggen.

Volgens de Turkse Koerd Hüseyin Baybasin, in 2002 veroordeeld tot levenslang voor moord, gijzeling en drugshandel, was Demmink in 1995 op een feestje in Turkije waar minderjarige kinderen werden misbruikt. Volgens Baybasin wil Turkije hem monddood maken, waarbij het land Demmink heeft gechanteerd om hem in Nederland veroordeeld te krijgen.

De rol van Wladimiroff in de zaak-Baybasin speelde na het fiasco van de Schiedammer parkmoord – de grootste gerechtelijke dwaling in Nederland ooit. De eminente strafrechtjurist zat in een commissie die andere afgesloten zaken bekeek op mogelijke dwalingen.


Er was volgens die commissie geen reden om de zaak van de dubbele moord door Baybasin opnieuw te beoordelen.

Dat Wladimiroff nu Demmink bijstaat wekt dan ook verbazing in de strafrechtwereld. Baybasins advocaat Adèle van der Plas spreekt tegenover crimesite.nl van ‘belangenverstrengeling’. Volgens haar hield Wladimiroff het horen van een Turkse getuige tegen, uit angst voor diplomatieke problemen. De strafpleiter zegt zich in een reactie niet inhoudelijk te hebben bemoeid met de verwijten die Demmink nu worden gemaakt in de artikel 12-procedure.

Eind vorige maand werd bekend dat het Openbaar Ministerie opnieuw onderzoek doet naar het vermeende misbruik door de voormalig topambtenaar van justitie. Aanleiding was een brief van de Turkse justitie waarin staat dat Demmink in 1996 in Turkije was.

Drie Turkse mannen beweren in de jaren negentig, toen zij minderjarig waren, in Turkije te zijn misbruikt door Demmink. Demmink zelf zegt sinds 1987 niet meer in Turkije te zijn geweest. Vorig jaar besloot het OM nog na een oriënterend feitenonderzoek dat er onvoldoende bewijs was om Demmink te vervolgen.

 

2013-10-14 16:13