‘Veel geweld Haagse politie tegen allochtonen’

Agenten van het korps in Den Haag gebruiken buitensporig veel geweld tegen buitenlanders. Dat zeggen oud-agenten en slachtoffers. Dat meldt Omroep West die woensdag een reportage over het onderwerp uitzendt. Het zou vooral gaan om Marokkaanse jongens.

Drie oud-agenten spreken tegenover de omroep van ‘discriminatie, intimidatie en mishandeling’ op het politiebureau De Heemstraat, midden in de Schilderswijk. In alle gevallen zou het gaan om buitenproportioneel geweld. Volgens de agenten en slachtoffers zou op het bureau een ‘cultuur van geweld’ bestaan.


Zo zou een agent rapporteren dat een verdachte in de boeien op de achterbank die ‘een grote bek had’, dat moest bekopen met vuistslagen. Vervolgens werd gerapporteerd dat de verdachte zich bij de aanhouding zou hebben verzet.

Een oud-politieman die zeventien jaar bij de politie werkte en lange tijd in de Schilderswijk woonde, vertelt verder te hebben gezien hoe op een avond op straat acht collega’s inbeukten op een Marokkaanse jongen. Volgens een andere agent zouden chefs hun personeel indekken. “Je moet meedoen, je verlinkt nooit je collega’s, anders moet je weg.”
Verder zou een slachtoffer melding hebben gemaakt van een gebroken hand na een aanhouding. Een ander meldt met een brandslang te zijn bespoten in de cel.

Bureauchef van het bureau De Heemstraat Michel de Roos zegt zich voor de camera van de omroep niet te herkennen in het buitensporige geweld. Wel zegt hij dat het in bepaalde gevallen nodig is geweld te gebruiken. “En dan gebruiken we ook geweld.”

06-10-2013