Haagse raad boos over verdachte subsidie wethouder

De oppositie in de gemeenteraad van Den Haag eist uitleg van wethouder Henk Kool (PvdA) over de subsidie die hij overmaakte aan een stichting waar hij zelf bestuurslid van is. Onder de noemer sociale zaken en armoedebestrijding maakte hij eenmalig zevenduizend euro over aan de Stichting Willem Drees-lezing, blijkt uit het openbare subsidieregister van de gemeente.


Een woordvoerder van de gemeente stelt dat de stichting in 1989 op verzoek van de gemeente is opgericht en al jaren subsidie uit hetzelfde potje krijgt. Dat in het overzicht staat dat het om een eenmalige subsidie gaat, komt volgens haar doordat het niet om een structurele subsidie gaat. Ook zou het niet vreemd zijn dat de wethouder in de stichting zit. “Bij de oprichting is bepaald dat iemand van sociale zaken in de stichting moet zitten om erop toe te zien dat het geld juist wordt besteed.”

De lezing kan volgens de woordvoerder ook als armoedebestrijding worden gezien. “Je moet het breed zien. Er wordt over geschreven en zo krijgen mensen mee hoe ze armoede aan kunnen pakken.”

Het overzicht stond al maanden online, maar de subsidie bleef onopgemerkt tot De Telegraaf er donderdag over schreef. De SP in de gemeenteraad maakt zich vooral boos dat geld dat is bedoeld voor de ‘allerarmsten’ wordt uitgegeven aan ‘een elitaire lezing die dit jaar nota bene is gegeven door premier Rutte, die het bestaan van armoede zelfs ontkende’.

Dat Kool zelf bestuurder van de stichting is, riekt volgens SP-raadslid Bart van Kent naar vriendjespolitiek. De wethouder zou het ter beschikking moeten stellen aan de arme inwoners van Den Haag. “Desnoods moet Rutte een gebaar maken door de kosten van zijn lezing te betalen.”

De Haagse PVV wil dat de wethouder donderdag nog uitleg geeft. “Dit heeft alles weg van ordinaire belangenverstrengeling. Ik eis tekst en uitleg van de wethouder, en als hij die niet kan geven mag hij zijn biezen pakken wat de PVV betreft”, schrijft raadslid Chris van der Helm. Hij heeft een interpellatiedebat aangevraagd, maar dat gaat alleen door als een meerderheid van de raad daarmee instemt.

De Willem Drees-lezing wordt jaarlijks gehouden ter ere van de naoorlogse PvdA-premier die de verzorgingsstaat oprichtte. Maandag werd de lezing gegeven door premier Mark Rutte (VVD), die het opnam voor de participatiesamenleving.

 

2013-10-17 14:21