Lekkende medewerker Politieacademie mag blijven

Een politiemedewerker die vertrouwelijke informatie zou hebben gelekt over misstanden bij de Politieacademie hangt ontslag boven het hoofd. Ze mag alleen blijven als ze de komende twee jaar niet opnieuw in de fout gaat.

Dat bevestigt een woordvoerder van politievakbond ACP donderdag na berichtgeving in NRC Handelsblad. “Het is dan wel geen definitief ontslag, maar we betreuren het dat iemand van ons bestuur op deze manier wordt bestraft”, zegt zij over de ‘klokkenluider’.


 Een woordvoerder van de academie zegt niets over de kwestie te kunnen vertellen zolang het onderzoek naar de gang van zaken nog loopt.

Een andere medewerker is van alle blaam gezuiverd. Het gaat om commissaris Jan Struijs, die bij de politieschool werkt. De bestuursvoorzitter van de Politieacademie, hoofdcommissaris Leon Kuijs, heeft deze week zijn excuses aan hem aangeboden, zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond Han Busker donderdag.

Voor Busker is is de kous hiermee niet af. “Ik ben natuurlijk hartstikke blij voor Struijs, maar hij is hierdoor wel enorm beschadigd. Hij heeft op alle voorpagina’s gestaan als een lekkende agent. Ik heb grote vraagtekens bij hoe dit nu gelopen is. Dit had veel voorzichtiger moeten worden aangepakt.” Busker kondigt aan van de politieacademie te vragen wat wordt gedaan om herhaling wordt voorkomen.

Vorige maand werd bekend dat Struijs en een andere medewerker buiten functie waren gesteld vanwege het lekken van informatie. De vakbonden hadden op basis van ingewijden gesteld dat bij de politie een angstcultuur bestaat en dat niet meer over problemen mag worden gepraat.

Toen de twee medewerkers buiten functie werden gesteld, stelden de vakbonden dat korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman zich beter druk kan maken over de vraag waarom leden informatie lekken in plaats van hen te verbieden te lekken. Een van de misstanden die uitlekte was het letsel dat politiestudenten opliepen tijdens trainingen van de Politieacademie, waarbij leerlingen door een kickbokser werden mishandeld.

De school erkende woensdag dat fouten zijn gemaakt, maar benadrukte dat kans op verwondingen nou eenmaal bestaat bij de zogenoemde weerbaarheidstrainingen.

 

2013-10-17 14:41